CAECILIA

VILLA CAECILIA – herenhuis op Brink 24. De eerste steen werd op 27 september 1883 gelegd door Cornelis Westermann, de jongste van de vier stiefkinderen van de uit Duitsland afkomstige componist en dirigent G.A. Heinze. De musicus woonde een tijdlang in Amsterdam, maar kreeg behoefte aan een rustiger plek. Hij kocht in Muiderberg een stuk grond van Basteld Hendrik Elsnerus, eigenaar van het ernaast gelegen Café Elsnerus (later Café de Echo) en liet hier zijn huis bouwen. Hij noemde de villa naar Caecilia, de katholieke beschermheilige van kerkmuziek, musici en dichters. Caecilia was ook de naam van een in 1880 in Bussum opgericht gemengd koor, waarvan Heinze in 1884 dirigent werd. *)

De naamgever van Muziekvereniging G.A. Heinze zou hier tot aan zijn overlijden op 21 juli 1904 blijven wonen.

Op een in 1909 boven de voordeur aangebrachte gevelsteen staat: “Villa Caecilia. Hier woonden de componist G.A. Heinze en de dichteres H. Heinze-Berg.”

Na het overlijden van G.A. Heinze werd Caecilia de ambtswoning van Jacobus Leendert de Raadt, van 1904 tot 1937 burgemeester van Muiden en Muiderberg. Deze woonde gedurende zijn gehele burgemeesterschap in deze villa aan de Brink. Daarna kende Caecilia nog diverse bewoners. In 1950 kwam het pand in bezit van makelaar Cees Vlaanderen. Zijn makelaardij was hier gevestigd tot 1969. Het is het geboortehuis van zijn zoons Erik Pieter en Kees. Laatstgenoemde woonde er met zijn vrouw Pien Vlaanderen van 1993 tot medio 2019. Zij stelden hun tuin diverse malen beschikbaar voor het geven van een concert door G.A. Heinze. De villa is verkocht aan een particulier en staat sinds juni 2022 op de gemeentelijke monumentenlijst.

*) Bron: Marcus van der Heide in Bussums Historisch Tijdschrift van april 2023, een uitgave van de Historische Kring Bussum.

« Terug naar Lexicon A-Z