Rondleidingen joodse begraafplaats

Met zo’n 45.000 graven bevindt zich in Muiderberg de grootste in gebruik zijnde joodse begraafplaats van Nederland. Tijdens de rondleiding bezoekt u een aantal velden, wordt uitleg gegeven over de kohaniempaden en worden de riten en symbolen van een joodse begrafenis uiteengezet. Ook enkele aspecten van het joodse geloof komen aan de orde. De rondleidingen duren ongeveer twee uur en zijn gratis.

De sinds 1642 in gebruik zijnde begraafplaats is een rijksmonument, evenals de twee gebouwen die er staan: het ontvangstgebouw en de aula. Beide zijn ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School. Verder krijgt u een aantal bijzondere zerken te zien en het monument ter nagedachtenis van de naar schatting 80.000 joden, die tijdens de Tweede Wereldoorlog uit Amsterdam zijn weggevoerd en in de Nazikampen zijn vermoord.

Aan het begin wordt een korte film over de begraafplaats vertoond. Voor mensen die slecht ter been zijn, kan de rondleiding belemmeringen opleveren. Los van de duur van de wandeling, wordt soms (letterlijk) van de gebaande paden afgeweken. Belangstellenden die afhankelijk zijn van een rollator of rolstoel wordt afgeraden deel te nemen. Voor hen wordt éénmaal per jaar een rondleiding per golfkar gegeven.

Het gidsenteam bestaat in 2024 uit Rob Bonn, Hugo Landheer, Shosho Loonstein, Harry Mock en Rob Snijders. Met hun schat aan kennis en ervaring leiden zij u graag rond en zult u  plekken bezoeken waar u anders nooit komt. Daarbij zult u versteld staan van de gevarieerde natuur.

Tijdens de rondleiding zijn wij te gast bij de Joodse Gemeente Amsterdam (NIHS), de eigenaar van de begraafplaats. Zoals wellicht bekend dragen mannelijke bezoekers een hoofddeksel. Wij zien uit naar uw komst.

Secretariaat :
Marije Wiss
Telefoon: 06 14942164
E-mail: rondleidingenjbm@gmail.com.

Adres van de begraafplaats: Googweg 6, Muiderberg.
Tegenover de ingang bevindt zich een (onbewaakt) parkeerterrein.
Openbaar vervoer: buslijn 110, halte Gerard Doulaan.

Klik hier voor de data van de rondleidingen

Klik hier om aan te melden voor een rondleiding 

TV Noord Holland heeft twee reportages gemaakt.
Klik hier voor de reportage 1 uit 2018
Klik hier voor de reportage 2 uit 2020.