Dank

Bij het samenstellen van deze encyclopedie heb ik gebruik gemaakt van een groot aantal bronnen. Ze staan vermeld op de gelijknamige pagina. Het betreft publicaties, online-informatie, waaronder Wikipedia, en persoonlijke contacten. Voor de illustraties heb ik vooral gebruik gemaakt van oude ansichtkaarten uit het digitale archief van Peter Wegman. Daarnaast heb ik zelf gemaakte foto’s opgenomen. Bij foto’s van derden is voor zover bekend de naam van de fotograaf vermeld.  

Het hoofdstuk over de ondernemers in Muiderberg is gebaseerd op gesprekken met de winkeliers in de Dorpsstraat en een aantal inwoners met een langdurige Muiderbergse achtergrond. Veel feiten zijn dubbel gecheckt en vergeleken met informatie die ik elders heb opgedaan. Over een aantal onderwerpen ontving ik gedetailleerde informatie van Erik Pieter Vlaanderen, met name over de cafés/restaurants die in het voormalige horecapand Populierenlaan/hoek Graaf Florislaan hebben gezeten. 

Voor de informatie over bestaande en soms ook verdwenen, verenigingen, stichtingen en initiatieven heb ik veel medewerking ondervonden van huidige en voormalige bestuurders of andere (oud-)leden. Zij hebben ook vrijwel allemaal mijn teksten over hun ‘werkgebied’ gelezen en waar nodig gecorrigeerd. Hun namen staan vermeld bij ‘persoonlijke gesprekken’ op de pagina Bronnen.

Voor de geschiedenis van de scholen heb ik veel opgestoken van oud-leerlingen, die ik heb bereikt via de Facebookgroep ‘Oud Muiderberg’. De groepsleden die reageerden waren Carina ter Beek, Jan de Haan, Rob Jut, J.W. de Groote, Marian Rudolphus, Rita Schipper, Wibe Sierksma, Carla Teerhuis-Slokker en Yolanda Wessel. Door bemiddeling van Pauline Goudzwaard kon ik de notulen vanaf 1925 van de Oranje Nassauschool raadplegen. Ze liggen nu bij het gemeentearchief in Naarden.

Ik bedank iedereen die in woord of geschrift heeft bijgedragen aan de totstandkoming van deze encyclopedie. In het bijzonder noem ik hier de meelezers Jan de Beus, Rob van Dijk, Peter Wegman en Charles Wiss. Mijn zoon Roy Mock heeft zoals ik van hem gewend ben geholpen bij de filmmontages. Michiel Koekoek was van onschatbare waarde bij de technische realisatie van deze website; gelukkig kan ik nog steeds een beroep op hem doen bij problemen.

Ik wens de gebruikers van deze gratis online-encyclopedie veel informatieve en leerzame momenten. Om actueel te blijven, zal ik deze encyclopedie voortdurend aanpassen aan nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot Muiderberg. Mocht iemand fouten ontdekken of aanvullingen hebben, dan hoor ik dat graag via het contactformulier.

Harry Mock, Muiderberg-Naarden