CAFÉ DE LEPELAAR

CAFÉ ‘DE LEPELAAR’ – café dat rond 1920 werd gebouwd in opdracht van molenaar Piet ter Beek. Het stond aan de oude rijksweg (het gedeelte dat nu Naardervaart heet) tussen de Hakkelaarsbrug en Naarden. In die tijd werd deze weg trouwens ‘Nieuwe Rijksweg’ of ‘den Nieuwen Weg’ genoemd. Het is maar in welke tijd je het plaatst. Met nieuwe rijksweg bedoelen we nu de verlegde A1, die niet langer over de Zuidpolderweg loopt.

Café ‘De Lepelaar’ werd gerund door Eef ter Beek, dochter van Piet ter Beek en later getrouwd met ‘ome’ Piet de Raadt. Het was alleen in het weekeinde open. Eigenaar Piet ter Beek is ook degene die als nachtkelner werkte bij café de Wegman, dat hij later overnam.

Aan de achterkant van café ‘De Lepelaar’ bevond zich een meertje waar gevist kon worden. Dit viswatertje heeft een negatieve klank gekregen, omdat het tientallen jaren werd gebruikt als dumpplaats voor afval van de Chemische Fabriek Naarden (later genaamd Naarden International). Dit leidde tot ernstige grondwaterverontreiniging. Na demping van het vervuilde meertje vestigde aannemer Henk de Boer er in 1980 zijn bedrijf. Hij moest deze plek weer verlaten voor de aanleg van ‘verkeersknooppunt Muiderberg’. Het vervuilde terrein werd gesaneerd en het grondwater wordt – tot 200 meter diepte – nog steeds gemonitord.    

Je kon in het café ook melk (‘van eigen koeien’) en karnemelk krijgen.
« Terug naar Lexicon A-Z