HOLLANDSE CARROUSEL SOCIETEIT

HOLLANDSE CARROUSEL SOCIETEIT – vereniging voor het beoefenen van het carrousel rijden: het met een groep van 12 of 16 ruiters op muziek uitoefenen van dressuurfiguren. Het showelement speelt hierbij een grote rol. De vereniging werd op 2 november 1858 in Amsterdam opgericht en was uitsluitend toegankelijk voor heren. De damescarrousel kwam 25 jaar later.

Thuishaven was de Hollandsche Manege in Amsterdam. De toestand van het gebouw ging steeds meer achteruit en in de ‘foyer’ viel de kalk van de muren. In 1981 werden de activiteiten verplaatst naar manege Any Dale. ‘Wat een opluchting’, schreef een lid in 1993 in een terugblik: goed verzorgde paarden, prima voorzieningen en nieuwe, jonge gezichten.

In 1996 won de Hollandse Carrousel Sociëteit onder leiding van commandant Joop de Jong de eerste prijs in poule A tijdens het nationaal kampioenschap carrouselrijden. Het was voor de eigenaar van manege ‘Any Dale’ een thuiswedstrijd. Carrouselrijden was populair bij de Europese hoven. Lange tijd werden de commando’s in het Frans gegeven.

Het groeten gebeurt in V-vorm, gericht naar de jury (foto 1981.

« Terug naar Lexicon A-Z