WEGMAN

Café en benzinepomp van Volkert Wegman

DE WEGMAN – voormalig café/benzinestation/garagebedrijf aan de oude Rijksweg, thans Zuidpolderweg. Oprichter Volkert Wegman, geboren in 1896, werkte aanvankelijk als machinist op het stoomgemaal dat langs deze weg stond. Toen het gemaal rond 1930 een elektromotor kreeg, was er geen werk meer voor hem. ‘Vok’, zoals Volkert werd genoemd, besloot naast zijn huis aan dezelfde weg een café te beginnen met de trefzekere naam ‘De Wegman’. Daarnaast startte hij voor de deur van het café met de verkoop van benzine.

In 1933 werd naast het huis begonnen met de bouw van een garage met bovenwoning. De eerste steen werd gelegd door Gerrit Wegman, het toen 4-jarige zoontje van Volkert. Het café was dag en nacht geopend. Piet ter Beek, de broer van Volkerts vrouw Mien ter Beek, was er nachtkelder. In 1941 werd het nachtcafé gesloten. Na het overlijden van Volkert in 1942 verkocht zijn vrouw alle opstallen aan een particuliere belegger uit Zeist. Piet ter Beek leidde het bedrijf en kocht het een jaar later zelf aan.

Café, garage en bovenwoning. Situatie 1935

De tweede generatie diende zich aan toen Piet de garage overdroeg aan zijn zonen Aad, Piet jr. en Jilles ter Beek. Aad en Piet jr. gingen het bedrijf runnen, terwijl Jilles voor zichzelf begon met Auto Wegman in Weesp. Het complex is nu in bezit van de derde generatie: Johan (zoon van Piet ter Beek) en Jos en Frans (zonen van Aad ter Beek). Toen in 1960 de nieuwe A1 werd geopend, nam de klandizie sterk af. Het café is in de jaren ‘70 gesloopt. Daarvoor in de plaats kwamen een werkplaats en een showroom.

In 1999 stopte het garagebedrijf onder de naam ‘De Wegman’. Nu prijkt de naam ‘Auto Muiden’ op de gevel. Dit autoreparatiebedrijf wordt geleid door de vierde generatie Ter Beek: Rutger ter Beek en Mark Jelier, respectievelijk zoon en schoonzoon van Jos ter Beek.

Anno 2020
« Terug naar Lexicon A-Z