WERTH, HOTEL

HOTEL WERTH – voormalig hotel, restaurant en Bondscafé aan de rand van het Beukenbosch (de tegenwoordige Brink). Sinds 1897 stond hier café Werth. Eigenaar F.C. Werth bezat ook het gelijknamige badhuis aan het eind van de Hoogeweg (de huidige Flevolaan). Dit pand brandde in 1897 af, werd herbouwd, maar in 1902 weer afgebroken. Vervolgens werd het herbouwd naast het gelijknamige café op de Brink, waarmee het werd samengevoegd tot hotel-café-restaurant. Links ervan stond café De Landbouw en rechts Het Rechthuis.

Hotel-café-restaurant Werth met links café De Landbouw

In de jaren ’20 van de vorige eeuw werd het complex gekocht door C.L (Cornelis) ter Beek Czn, de toenmalige eigenaar van Het Rechthuis. Op de plek van Werth kwamen twee woningen, Beukenoord en Pretty Home. Ter Beek ging zelf in Beukenoord wonen en verhuurde Pretty Home aan fotograaf Ibelings, de man die in 1933 in de raadzaal van Muiden een aantal mensen neerschoot (zie thema-artikel ‘Schieten met scherp’). Beide huizen staan er nog: Beukenoord op Brink nummer 23 en Pretty Home op nummer 22.  

Café Werth op de Brink voordat dit werd uitgebouwd tot hotel-restaurant. Rechts van de dikke boom is het eindpunt van de Gooische Stoomtram.

« Terug naar Lexicon A-Z