DELI

Eerste steen van huize ‘Deli’.

DELI – woonhuis Eikenlaan 14, de vroegere praktijk- en woonruimte van dokter Weijmans. De eerste steen werd op 18 oktober 1887 gelegd door Francina Johanna ter Beek. Zij was het eerste dochtertje van Frans Jan ter Beek en Jannetje Post *), beiden uit Muiderberg.

Frans Jan vertrok in 1873 op 24-jarige leeftijd naar Indië, waar hij tabaksplanter werd. Hij huwde tien jaar later met de toen 17-jarige Jannetje, die naar Indië overkwam. Volgens de overlevering had haar kersverse echtgenoot in Indië een concubine, die hem op zeker moment vergif toediende. De overspelige echtgenoot werd zo ziek, dat hij met zijn 17 jaar jongere vrouw met de boot terug naar Nederland kwam. Het huis dat hij in de Eikenlaan liet bouwen, noemde hij Deli naar de tabaksplantage op Sumatra waar hij had gewerkt. De naam staat niet langer op de voorgevel van het huis. ‘De eerste steen’ uit 1887 zit nog wel in de gevel.

————–

*) Jannetje Post was een van de zestien kinderen van Hendrik Post en Trijntje Roodhart. Het echtpaar Post-Roodhart woonde op de hoeve Kroonslot op de hoek Eikenlaan/Brink. De boerendochter Janneke Post en de eveneens uit Muiderberg komende Frans Jan ter Beek spelen een hoofdrol in het boek ‘Het Boschhuis’ van Pauline Broekema (Arbeiderspers, eerste druk 2014).

« Terug naar Lexicon A-Z