KAMPEERVERENIGING MUIDERBERG

KAMPEERVERENIGING MUIDERBERG (KVM) – in 1950 opgerichte vereniging, voortgekomen uit (veelal Amsterdamse) kampeerders, die de Kuil als stek hadden op ongeveer de plek waar nu De Rijver staat. Ze wilden een kampeerterrein met betere voorzieningen en konden van de eigenaar een stuk grasland langs het water pachten. In de maanden mei tot september verbleven hier honderden Amsterdammers, die er recreatiewoningen konden neerzetten *). De kampeerders bouwden zelf een kantine en later kwamen er ook een badhuis en een voetbalveld.

Kampeerterrein KVM in 1963
Krantenartikel uit 1960

De toestroom van vakantiegangers leverde voor winkeliers een aardige extra verdienste op. Tegelijkertijd ontstond er een onderwijsprobleem. Onder de kampeerders bevonden zich jaarlijks 40 à 50 leerplichtige kinderen. Daarvoor moesten op de scholen steeds extra leerkrachten worden geregeld en extra klaslokalen. Dit probleem loste zich vanzelf op. In 1970 kocht de gemeente Muiden de grond op ten behoeve van woningbouw, hetgeen het einde van het kampeerterrein betekende. Nu ligt hier de wijk Buitendijke(n).

KVM, kampeerterrein van 1950 tot 1970. HKW is het nog steeds bestaande Huisjeskamp Waarhuys.

———–

*) op zeker moment stonden er honderd seizoenhuisjes en dertig caravans, terwijl er ruimte was voor vijftig bungalowtenten. Jens Duyts in Dorpspraat, mei 2021.

« Terug naar Lexicon A-Z