RIJVER

DE RIJVER – verenigingsgebouw annex gymzaal aan de Nienhuis Ruyskade 26 op de plek van de vroegere camping ‘De Kuil’ op de grens van het oude dorp en de nieuwbouwwijk Buitendijke(n). Het beheer en de eigendom berusten bij de gemeente Gooise Meren. ‘Rijver’ is een vroegmiddeleeuws woord voor kust of oever. Je vindt het woord ook terug in het Franse ‘Riviera’.
De totstandkoming van het multifunctionele gebouw is voor een belangrijk deel te danken aan de toenmalige wethouder Gré Dam. Nadat op 30 november 1977 de eerste paal was geslagen, mocht zij op 1 september 1978 de officiële opening verrichten. Een van de zalen werd naar haar vernoemd en ook Jan Guntenaar, oud-voorzitter van de beheerscommissie van de Rijver, kreeg een ‘eigen’ zaal.

Uitbreiding van De Rijver in 2009 (vanaf de straat gezien de achterzijde, waar nu de hoofdingang is)

Het gebouw werd in 2009 geheel vernieuwd en tegelijk uitgebreid met een oefenruimte voor de Muziekvereniging G.A. Heinze. Deze ruimte werd na diens zijn overlijden vernoemd naar Piet van Dijke, oud-voorzitter van G.A. Heinze.
De Rijver is, naast vaste stek voor de muziekvereniging, de thuishaven van Tafeltennisvereniging Werinon, Zaalsportvereniging Muiderberg (inmiddels Keizer Otto), Bridgevereniging De Brug en de Muider Schaak Kring/Schaakclub Muiderberg. De trimclub start en eindigt de hardloopinspanningen op zaterdagochtend bij de Rijver. De bibliotheek ‘Gooi +’ heeft er een servicepunt. Voorts zit er in het gebouw een consultatiebureau van Jeugd en Gezin. De ruimtes zijn te huur voor vergaderingen e.d. De Vereniging Dorpsraad Muiderberg houdt in dit ‘dorpshuis’ haar openbare bestuurs- en ledenvergaderingen.

Aan de voorzijde werd De Rijver vergroot met een aanbouw, waar sinds eind 2016 de ‘Huisartsenpraktijk Muiderberg’ is gevestigd.

De oude belettering van De Rijver verdween door de aanbouw aan de straatzijde van het gebouw.
Ingang Huisartsenpraktijk Muiderberg met de door Muiderberger Reynoud Homan belangeloos ontworpen nieuwe belettering.

« Terug naar Lexicon A-Z