KRAKENSTEIN

KRAKENSTEIN – herenhuis op de Brink nr. 18. Dit is niet het oorspronkelijke Krakenstein. De naam duikt het eerst op in een koopakte uit 1678 *). Het huis annex boerderij  is diverse malen van eigenaar gewisseld. In 1780**) vestigde Meeuwis ter Beek (1748-1809) er zijn broodbakkerij. ***) In de Franse tijd werd het pand verwoest.

Rechts op de foto is de ingang te zien van het door timmerman Van Vliet begin jaren ’60 eigenhandig gebouwde woonhuis (Brink 19A). Aanvankelijk was de buitenmuur bekleed met houten latten. Toen deze gingen rotten, hebben latere bewoners deze verwijderd en het huis de huidige kleur gegeven. Een zekere stijlbreuk met de andere huizen op de Brink kan dit pand niet worden ontzegd. Op nummer 19 B is sinds 2008 de Tandartsenpraktijk Muiderberg van E. Beekes en E. van Wijngaarden gevestigd. Vroeger stonden op de plek van de huidige nummers 19 A en B een hooimijt, stal en woonhuis (zie de aquarel onderaan).

*) volgens Kl. Sierksma is de naam al in 1641 genoemd bij een overdracht van vader op zoon. Dezelfde auteur schrijft, dat het huis in 1769 door Schout en Schepenen werd aangeduid als ‘Het Huis te Krakestein’ (zonder tussen ‘n’)

**)  volgens het periodiek uit juni 2000 van Comité Oud Muiderberg was dit in 1769.

***) Deze Meeuwis is een verre voorvader van Cornelis ter Beek, de man van café De Terp, alias café ter Beek, alias café Zeezicht op het strand bij de Kerk aan Zee. Diens vader Cornelis Lucas ter Beek (1853-1945) liet in 1921 een kiosk en schuurtje bouwen en een steiger om roeibootjes te verhuren. Hij bouwde er later een huis bij.

Aquarel uit 1921 met hooimijt en rechts daarvan stal en woonhuis. Links het gesloopte pand ‘Tramzicht’, in de volksmond de ‘Kazerne’ genoemd.

« Terug naar Lexicon A-Z