MONUMENT STOOMTRAM

MONUMENT  STOOMTRAM – een replica van een stoomlocomotief op een sokkel ter herinnering aan de Gooische Stoomtram. Het staat vóór het terras van het Rechthuis en werd op 19 mei 1984 onthuld. Het initiatief was afkomstig van Piet de Raadt, die vanwege zijn vele bijdragen aan het dorp als de ‘officieuze’ burgemeester van Muiderberg werd beschouwd (zijn vader was ooit echt burgemeester van de gemeente Muiden, waar Muiderberg onder viel). De sokkel is gemaakt van stenen, die in een pilaar van het vooroorlogse tramemplacement zaten.  

Aan de totstandkoming van het monumentje werd bijgedragen door drie medewerkers van de gemeente en voorts door aannemer Henk de Boer, Gijs du Pau van het gelijknamige straatwerkersbedrijf en door het schildersbedrijf van Cees Hennipman.

Mei 1984: burgemeester Barend Ferman met links initiatiefnemer Piet de Raadt.

Ongelukkigerwijs werd het locomotiefje in de oudejaarsnacht van 2004 door vuurwerk vernield. Het werd van zijn sokkel gehaald en gerestaureerd met de inzet van onder meer Wim Anhuiser, exploitant van Het Rechthuis, en de genoemde Cees Hennipman. De plaatselijke Rabobank verleende een renovatiesubsidie. Op 30 mei 2005 vond de heronthulling plaats door Muidens burgemeester Anne-Marie Worm-de Moel.

Vertreksein voor de gerepareerde stoomlocomotief door burgemeester Worm-de Moel in 2005
« Terug naar Lexicon A-Z