PASTORIE

De oorspronkelijke pastorie met één woonlaag

OUDE PASTORIE – het oorspronkelijke gebouw op de Brink nummer 7 dateert vermoedelijk uit de 16de eeuw en had alleen een begane grond. Volgens Muiderbergkenner Piet de Raadt heeft de toenmalige predikant, dominee L.J. van Rhijn, in 1887 (volgens een andere bron 1880) voor eigen rekening een extra verdieping laten aanbrengen. Kl. Sierksma, een andere deskundige, schrijft daarentegen dat de predikant een lening aan de kerkvoogdij verstrekte om een etage met zolder aan te brengen. (Dat lijkt een logischer lezing, H.M.). Hij voegt er aan toe dat de lening bijna driekwart eeuw later werd afgelost.

De pastorie met extra verdieping (foto uit 1908)

In de Tweede Wereldoorlog werd de hervormde pastorie een tijdlang gebruikt als onderkomen voor zowel de christelijke als de openbare lagere school. Hun eigen schoolgebouwen waren gevorderd om de gemobiliseerde Nederlandse soldaten onderdak te verlenen. De pastorie is tot omstreeks 1961 in gebruik geweest. Daarna werd het een woonhuis. Sinds 1998 wonen hier toptennisser en oud-Wimbledonkampioen (in 1996) Richard Krajicek en zijn echtgenote, schrijfster/presentatrice/actrice Daphne Deckers.

Tegel voor het geboortehuis van Pieter Lieftinck

De voormalige pastorie is het geboortehuis van Pieter Lieftinck, de eerste naoorlogse minister van Financiën. Hij kwam in 1902 ter wereld als zoon van de daar wonende predikant. Lieftinck uit het bescheiden dorp Muiderberg bracht het tot wereldfaam. Zijn naam zal altijd verbonden blijven aan de geldsanering in 1945 (‘het tientje van Lieftinck’). Dorpsgenoten hebben hem in 1991, twee jaar na zijn overlijden, geëerd met een stoeptegel vóór zijn geboortehuis en een monument met een pomp: het Lieftinckmonument.

Op het terrein van de pastorie stond een kapelletje, waar catechisatie werd gegeven. Dit werd rond het jaar 1900 vervangen door een verenigingsgebouwtje, waar werd gezongen en getafeltennist. In de jaren ’80 zat hier kapsalon Pepita, die weg moest van het G.A. Heinzeplein. Ook de wereldwinkel heeft enige tijd in het gebouwtje gezeten. Het is nu een privé fitnessruimte.  

« Terug naar Lexicon A-Z