TONEELVERENIGING ‘STUK VOOR STUK’ – toneel- en cabaretvereniging, opgericht in oktober 1984 op initiatief van Petra van Seventer en Marianne de Rijke. Beide dames bespraken begin van dat jaar samen met Leni van den Berg, Loeky Rebel en Hanneke Versteegh de mogelijkheden van het opzetten van een toneelvereniging in Muiderberg. Bij de oprichting werd Petra van Seventer tot voorzitter benoemd. In het 34-jarige bestaan heeft de vereniging slechts twee andere voorzitters gekend: Betty Mock en Ben Rebel. Frappant is, dat één lid van het begin tot het einde in het bestuur heeft gezeten, te weten Hanneke Versteegh. Zij was tevens regieassistente.
Het eerste optreden van ‘Stuk voor Stuk’ vond plaats in De Rijver, maar al in 1985 verhuisde de vereniging naar de bovenzaal van manege Any Dale. Daar werd met medewerking van eigenaar Joop de Jong een theatertje met ongeveer 60 zitplaatsen gerealiseerd. De vereniging wist, mede dankzij subsidies van de gemeente Muiden, regisseurs van naam aan te trekken, onder wie Natascha Emanuels en Jan Keja. Verder werd alles door de eigen leden verzorgd: kostuums, rekwisieten, decor, licht en geluid. Lid en topgrimeur Arjen van der Grijn, o.a. bekend van zijn werk voor Kees van Kooten en Wim de Bie, zorgde voor de grime en de pruiken.
De getalenteerde grimeur maakte ook een hoofd na, dat gebruikt werd in een wel heel bijzondere productie: de Nacht van het Absurdisme. Een onderdeel daarvan ging over de bedenker van de guillotine, de Franse arts Joseph Ignace Guilleton. Jur Jonges, de speler van deze rol, werd op het toneel onthoofd, waarbij het ‘bloed’ op de schoot van de bezoekers op de eerste rij spoot. Deze waren uit voorzorg wel van passende bescherming voorzien. De handige acteur, in het dagelijkse leven architect, had zelf de onthoofdingsmachine in elkaar geknutseld.
Hoogtepunt in de geschiedenis van de vereniging was de opvoering van het muziekspektakel ‘Een man als Floris’ in juni 1996 op de binnenplaats van het Muiderslot. Aan deze megaproductie in de open lucht deden zo’n zestig acteurs, zangers en musici mee. De leden Ben Rebel en Luc Runderkamp hadden het stuk zelf geschreven; Chris Vos componeerde de muziek en had de muzikale leiding. De productie had een eigen logo, ontworpen door Reynoud Homan. Harry Mock bracht de benodigde gelden bijeen. De acht openluchtvoorstellingen werden in totaal door ca. 2500 betalende bezoekers bijgewoond.
Omdat de leden alsmaar ouder werden en er geen (jongere) leden bij kwamen, werd het steeds moeilijker grote producties te realiseren. Na rijp beraad werd besloten de vereniging op te heffen. De afscheidsvoorstelling onder de treffende naam ‘Ophef’ werd op 21 april 2018 gehouden in een bomvol De Rijver, de plek waar de vereniging meer dan dertig jaar eerder was begonnen.
Meer producties van Stuk voor Stuk horen en zien? Ga naar https://www.youtube.com/results? search_query=toneelvereniging+Stuk+voor+Stuk+Muiderberg
« Terug naar Lexicon A-Z