GROENE HAKKELAAR

DE GROENE HAKKELAAR – het naambord op het ijzeren hek in het buurtschap Hakkelaarsbrug (nummer 3) vermeldt dat het hier gaat om een ‘wilde bloemen- en insectentuin’. Deze ligt op het voormalige terrein van Ed Gort, die in 2018 in het kader van een uitkoopregeling van het rijk is uitgekocht vanwege de ligging van zijn woning onder een hoogspanningsleiding. Enkele jaren later werd de woning gesloopt en het terrein opgeschoond. Het bestemmingsplan werd gewijzigd van wonen naar natuur.

In 2020 trok het gebied de aandacht van Arjan Spit en Sandra Bos. Zij wilden het beheer van dit stukje grond van de gemeente overnemen met als doel natuurontwikkeling en bevordering van de biodiversiteit. De gemeente heeft het terrein voor in eerste instantie vijf jaar in beheer van genoemde particulieren gegeven zonder een pachtprijs in rekening te brengen. Door particulier beheer spaart de gemeente volgens een schatting € 3.000 per jaar.

Thijn Westermann van Groen Muiderberg heeft meegeholpen bij het hele idee van kleinschalig natuurbeheer. Arjan Spit signaleert in het gebiedje steeds meer verschillende planten en dieren.  

Het voormalige bezit van Ed Gort wordt beheerd door twee particulieren. Op het terrein staan twee bunkers, waarvan één op de foto. Linksachter zijn de contouren van Het Witte Huis aan de Naarderstraatweg te zien (foto 2023).
« Terug naar Lexicon A-Z