WITTE HUIS

HET WITTE HUIS – naam van het pand aan de Naarderstraatweg 2 in het buurtschap Hakkelaarsbrug. Het is waarschijnlijk rond het jaar 1900 gebouwd. Ten tijde van de Gooische Stoomtram was hier een wachtlokaal, tevens café-restaurant met biljart. Eigenaar hiervan was A. Olthof. Ook Reclamebureau Vink was er een tijdlang (in elk geval in 1926) gevestigd.

`t Witte Huis is een jaar of tien het centrum geweest van de prediker ‘Lou de palingboer’, bijnaam voor de in 1898 in Anna Paulowna geboren Louwrens Voorthuijzen. Lou, van beroep visser, kreeg naar eigen zeggen in 1927 zijn eerste mystieke ervaring en beweerde dat Jezus Christus in hem was. Rond 1950 begon hij met het prediken in het openbaar, eerst op de Amsterdamse Dappermarkt en daarna in Frascati, de Brakke Grond en ook nog in Krasnapolsky.

Nadat hij een tijdje in Muiden had gewoond, vestigde hij zich in 1955 in `t Witte Huis, dat een waar pelgrimsoord werd. Het centrum kon door zijn aanhangers, die zeiden dat ze ‘in Lou’ waren, iedere dinsdagmiddag en -avond worden bezocht. Lou beweerde dat het einde der tijden nabij was door het ‘iel’ worden van zuurstof en dat dit in ‘t Witte Huis ‘was bewezen en gehoord’.

Het maandblad ‘Lou’ verscheen in het Nederlands en het Duits; incidenteel werden ook nummers in andere talen verspreid. Lou Voorthuijzen dacht dat hij onsterfelijk was, maar overleed desondanks in 1968 in een dorp nabij het Belgische Namen. Op het hoogtepunt had de ‘sekte’ 500 à 600 aanhangers. Het pand, dat hij in 1966 verkocht, is nu een woonhuis.

In 2017 kwam het Het Witte Huis binnen de grenzen van de Vrije Republiek Hakkelaarsbrug te liggen. Hoewel deze ‘republiek’ geen lang leven was beschoren, staan er in diverse tuinen nog steeds borden van deze ludieke actie – foto 2023
« Terug naar Lexicon A-Z