SPORTCLUB MUIDERBERG

SPORTCLUB MUIDERBERG – de vereniging werd op 1 september 1928 – het jaar van de Olympische Spelen in Amsterdam – opgericht als Voetbal Vereniging Muiderberg (VVM). Grote animator was Arie Vreeken, hoofd van de openbare lagere school. Overigens werd er in Muiderberg al eerder in clubverband gevoetbald. In 1919/1920 werd de voetbalclub Muiderberg opgericht, in die tijd ook wel de Muiderbergsche Football Club (MFC) genoemd. Gespeeld werd op een terrein aan de Zeeweg (de ‘speelweide’), waar nu de gezichtsbepalende bungalows staan. MFC trad vrij snel na de oprichting toe tot de Amsterdamse Voetbal Bond (AVB). In 1921 verhuisde de club naar een veldje in het Kocherbos. De club heeft bestaan tot 1924/1925 (bron: magazine Historisch Muiderberg, 4de jaargang nummer 6).

Het eerste speelveld van Voetbal Vereniging Muiderberg was het weiland van Jo Niewöhner, de huidige Dorpswei. In 1935 werd een clubhuis neergezet, een tweedehandsje uit Weesperkarspel. De bezwete spelers konden zich na afloop wassen met water uit een regenton. Een bijzonder voorval deed zich voor in 1934, het jaar waarin de Kerk aan Zee door een grote brand werd getroffen. De meeste vrijwilligers van de brandweer waren op het moment van de brand aan het voetballen op de Dorpswei. Na het brandsignaal verlieten zij in looppas het veld. De tegenstanders en de scheidsrechter bleven verbouwereerd achter. Omdat er overmacht in het spel was, mocht de wedstrijd op een later moment worden overgespeeld. De voetbalclub moest wel de extra reiskosten van de tegenpartij betalen.

In 1939 dreigde de club door een tekort aan spelers te worden opgeheven De redding was wellicht dat op 20 augustus 1944 (midden in de oorlog dus) een echt voetbalveld in het Kocherbos in gebruik kon worden genomen. Na de fusie met gymvereniging Etios in 1951 werd de huidige naam, Sportclub Muiderberg, aangenomen. Ook kwam er dat jaar een dameshandbalafdeling bij . Voetbalclub Echoboys wilde in 1956 ook in het Kocherbos komen voetballen, maar daar voelde het bestuur van Sportclub Muiderberg niets voor.

Een jaar of tien speelde S.C. Muiderberg in de clubkleuren van Real Madrid (foto uit archief Arie Gijzen; staand, derde van links).

De vereniging greep de viering van het 20-jarig bestaan de clubkleuren te wijzigen. Begonnen met een zwart tenue met witte boorden, werden de kleuren in 1948 veranderd in geel-blauw, de kleuren van Muiderberg. Een kleine twintig jaar later werd naar voorbeeld van Real Madrid gekozen voor een geheel wit tenue. In 1979 keerde de club terug naar de Muiderbergse kleuren geel/blauw.

Op sportief gebied kende club hoogte- en dieptepunten. In 1955 werd het eerste team kampioen van de 1ste klasse AVB (Amsterdamse Voetbal Bond) en promoveerde het naar de 4de klasse van de KNVB. De voetbalclub zou hier 22 seizoenen blijven, totdat in 1977 degradatie naar de AVB volgde, een jaar later zelfs naar de 2de klasse. Sinds 2017 is er in het geheel geen eerste team bij de heren. Meest bekende trainer die de club heeft gehad was de beroemde doelman Edward Metgod in de jaren 1988 – 1990 (keeper bij HFC-Haarlem, Sparta-Rotterdam en eenmaal in het Nederlands elftal).

Andere belangrijke data in de historie van de club waren:

1975: geboorte van het 3de Kerstdagtoernooi, de voorloper van het YumYum Toernooi.
1979: start damesvoetbal (het einde kwam in 1986 door gebrek aan speelsters)
1980: oprichting zaterdagafdeling  
1983: eerste shirtreclame
1995: start jeugdsurvival.

Al vanaf 1963 passeerden diverse oplossingen voor de veldproblematiek de revue. Door de groei van de vereniging werd namelijk een tweede veld noodzakelijk. Besproken opties waren uitbreiding in, naast of achter het Kocherbos. Deze pogingen liepen op niets uit. De noodzaak om bomen te kappen voor de aanleg van een tweede veld, was een niet te nemen hindernis. *). Uiteindelijk werd begin jaren `70 het sportcomplex De Negen Morgen langs de Dijkweg gerealiseerd.

Clubicoon was Fred Pool, die voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger eerst lid van verdienste werd en later tot erelid werd benoemd. Op voordracht van het bestuur volgde in 2009 zijn benoeming tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en sinds 2021 draagt het hoofdveld zijn naam. Op zijn 90ste verjaardag in september 2023 kwam burgemeester Han ter Heegde hem in het clubhuis persoonlijk feliciteren. Fred Pool overleed op 8 januari 2024.

Toen De Negen Morgen nog tot de velden van Kroonslot behoorde, werd er niet gevoetbald maar gemolken. Op de achtergrond is de Kerk aan Zee zichtbaar. Foto uit het archief van Ariënne Cohen-Brandsma.

*) Het zou later om dezelfde reden ook de Mixed Hockey Club Muiderberg niet lukken een tweede veld in het bos te realiseren.

« Terug naar Lexicon A-Z