DORPSWEI

DORPSWEI – in het dorp gelegen weiland, omringd door Eikenlaan, Paulinelaan en Willemslaan. Het terrein hoorde vroeger bij de buitenplaats Wisseloord en kwam later in het bezit Jo Niewöhner, een neef van de voormalige ‘binnenboer’ Hermann Niewöhner (zie ook bij ‘boerderijbedrijven’ in het katern Bedrijvigheid). Na het overlijden van Jo hertrouwde zijn weduwe Bertha Niesink met Cor Sonneveld, de grootvader van René Sonneveld van het gelijknamige melkveebedrijf aan de Noordpolderkade. De Dorpswei werd in de jaren ’90 aan de gemeente Muiden (thans Gooise Meren) verkocht. Het wordt gepacht door het melkveebedrijf Sonneveld.

Van 1928 tot 1944 werd op de grasvlakte gevoetbald door Sportclub Muiderberg. Het weiland heeft als kermisterrein gediend en voorts werden er oldtimer-festivals en koeienkeuringen gehouden. Een bijzonder gevoel geeft het, wanneer je midden in het dorp nog steeds koeien ziet grazen.

Koeien van het melkveebedrijf Sonneveld aan de Noordpolderkade grazen ‘s zomers midden in het dorp

Rond het weiland is zo’n tien jaar geleden (gerekend vanaf 2023) een greppel gegraven, die bij overvloedige regenval als waterbuffer moest dienen. Hermann Niewöhner ziet de 200.000 gulden die de werkzaamheden volgens hem hebben gekost als ‘in het water gegooid geld’. Het aanzien van het weiland is er ernstig door geschaad en de sloten hebben in al die jaren nauwelijks tot geen overtollig water opgevangen. De Dorpswei werd in 2021 aangemeld als gemeentelijk monument, maar deze status heeft het bij de besluitvorming niet gehaald.

.

« Terug naar Lexicon A-Z