STERRENWACHT

Sterrenwacht Muiderberg. Foto: digitale archief Peter Wegman

Gedurende een jaar of twintig was in Muiderberg boven op een bunker een heuse sterrenwacht te bewonderen. Het betonnen gevaarte stond op het terrein van Tennisvereniging ‘De Hakkelaars’, een plek die was uitgezocht in verband met de toentertijd geringe verlichting in de omgeving. Voor een bunker werd gekozen omdat deze stabiel is en een trillingvrije ondergrond heeft, van belang voor de te plaatsen telescoop.
Boven op de bunker was een waarnemingskoepel geconstrueerd met daarin een zelf gebouwde kijker. De opbouw was te bereiken via een stalen buitentrap. Binnen was een nachtelijk onderkomen voor de amateurastronomen ingericht. Zij beschikten daar over allerlei apparatuur, zoals een korte golfontvanger en fotocamera’s.
De sterrenwacht was een initiatief van de Amsterdamse Weer- en Sterrenkundige Kring (ASWSK) en werd op 26 april 1968 geopend door professor Jacob Kistenmaker. Bijzondere waarnemingen waren de komeet J.C. Bennet (1970), de komeet Bradley (1987) en de inslag van de komeet Shoemaker-Levy 9 op de planeet Jupiter op 21 juli 1994.
Toen door uitbreiding van het tennispark te veel lichthinder werd ondervonden, werd de sterrenwacht eind jaren ’90 ontmanteld. De bunker zelf – ‘groepsschuilplaats MH 16’ – staat nog honkvast op zijn oude plaats, beetje verdekt opgesteld vanwege de gedeeltelijke begroeiing.

Zie ook het thema-artikel Bunkers en Tankversperringen.

Bron: Jos Gunneweg (Stichting Monumentaal & Historisch Muiderberg) in de Enterbladen – begin november 2021

« Terug naar Lexicon A-Z