SWING OP DE BRINK

Het eerste bestuur, staand vanaf links: Johan Smit, Carlo van der Vegt, Harry Mock, Wil van der Groep. Gehurkt: Jos Glansbeek en Vera Reijnders.

SWING OP DE BRINK –  jaarlijkse muziekdag (later twee dagen) met in de beginfase de nadruk op (oude) jazz, dixieland en swing. De eerste Swing op de Brink werd gehouden in september 2000. Het idee ontstond een jaar eerder tijdens de viering van het eerste lustrum van de jeu de boules-vereniging ‘de Brink’. De vereniging had een dixielandorkest ingehuurd om de bewoners van Muiderberg op een swingende middag te trakteren. Dat viel zo in de smaak, dat er een roep kwam om dit vaker te doen. Er werd, losstaand van de jeu de boulesvereniging, een organisatiecomité gevormd, bestaande uit Harry Mock (voorzitter), Vera Reijnders, Jos Glansbeek, Wil van der Groep, Johan Smit en Carlo van der Vegt.

Muziektent voor de kleinere orkesten

De eerste swingdag werd een groot succes, waardoor besloten werd hiermee door te gaan en het comité om te zetten in een stichting. Ter gelegenheid van het eerste lustrum in 2004 werd ook de zondag bij het muziekfeest betrokken. De Stichting zorgde voor een sterkere stroomvoorziening in de muziektent, met name ten behoeve van de aanwezige horeca. Ook liet de organisatie met medewerking van de gemeente een vast waterpunt op het speelterrein aanleggen.

Grote tent met dank aan de sponsors (foto 2005)

Jarenlang werd de ‘aftrap’ van het muziekevenement verricht door de plaatselijke Muziekvereniging G.A. Heinze. Het muziekfestival werd diverse keren afgesloten met een wervelend optreden van de Muiderbergse zangeres Vanessa Thuyns.  

https://youtu.be/dihYNnO48B0 (click hier voor “You are my Sunshine”).

Een absoluut hoogtepunt was de viering in 2009 van de 65ste verjaardag van de ‘Muiderbergse’ cabaretier Freek de Jonge tijdens de tiende editie van Swing op de Brink. Dank zij hun relatie met Freek traden Karin Bloemen, Brigitte Kaandorp en Liesbeth List belangeloos op. Ook de bekende band Nits was van de partij. Het verjaardagsfeest trok zo’n 1500 bezoekers. In hetzelfde jaar kreeg het bestuur van de Stichting uit handen van burgemeester Anne-Marie Worm-de Moel de ‘Muider Roemer’ uitgereikt, de jaarlijkse prijs van de toenmalige gemeente Muiden voor het leveren van een ‘bijzondere prestatie’.  

Freek viert zijn 65ste verjaardag tijdens Swing op de Brink in 2009.
« Terug naar Lexicon A-Z