TAFELTENNISVERENIGING ‘WERINON’

TAFELTENNISVERENIGING ‘WERINON’- hoewel officieel opgericht op 12 januari 1981, begon het tafeltennissen in Muiderberg in georganiseerd verband veel eerder. Direct na de oorlog werd er al gespeeld op een oude vergadertafel van de hervormde kerk in de Kerk aan Zee. Enkele jaren later schonk de jeugdraad van de hervormde kerk uit Amsterdam een aantal ‘echte’ tafels met de juiste afmetingen. Een tijdlang werd gespeeld in het gymnastieklokaal van de openbare lagere school (de latere Vinkenbaan-school) op de Brink. In 1978 verhuisde de club naar het nieuwe verenigingsgebouw de Rijver.

De oprichting van de vereniging in 1981 was ingegeven door het feit, dat jongere leden competitie wilden gaan spelen. Oprichters waren Bertus van Lunteren, Wim Dam en Theo Hensbergen. Tot eerste voorzitter werd Ton Bakkenes gekozen. Ereleden zijn Theo Hensbergen, organisator van het destijds befaamde ‘oliebollentoernooi’, en René van Winsem.

De naam ‘Werinon’ is ontleend aan een parochie uit de 8ste of 9de eeuw met deze naam. Deze parochie bevond zich in de noordelijke Vechtstreek, waarin nu plaatsen als Ankeveen, Kortenhoef, Muiden, Muiderberg, Nederhorst den Berg, Vinkeveen en Weesp liggen. Er is wel geschreven, dat de plek waar Muiderberg ligt vroeger Werinon heette. Dit moet op een misvatting berusten, want zoals gezegd bestreek de kerk Werinon een veel groter gebied. De naam Werinon wordt ook geclaimd door Nederhorst den Berg. *)

*) bron: prof. dr. P.H.D. Leupen. Lezing in december 1995, aangekondigd in het blad ‘Werinon’ van de Historische Kring Nederhorst den Berg.

« Terug naar Lexicon A-Z