WISSELOORD

WISSELOORD – in de 17de eeuw een uitspanning aan de Brink bij de kruising Kerkpad/Dijkweg, later de plek waar de Boskapel kwam. De opstallen lagen op de route van het Gooi naar Amsterdam via Muiderberg en Muiden. De naam houdt verband met het feit, dat hier de paarden werden verwisseld opdat de eigenaren met ‘verse’ paarden de weg naar Amsterdam konden vervolgen. Teruggekomen uit Amsterdam kreeg de koetsier zijn inmiddels uitgeruste paarden terug. In 1880 werd op dezelfde plek een woonhuis met achterliggende stal gebouwd. Toen de stal niet meer nodig was, werd er een deling in voor- en achterhuis gemaakt.

Na ‘Wisseloord’ kwam hier een woonhuis met stal, later de Boskapel. Links staat de Florisboom nog in volle glorie.

In de 19de eeuw was Wisseloord de naam van een buitenplaats, die midden in het dorp bij het weiland (de dorpswei) lag. Het is bewoond geweest door de families Crommelin, Lipman en Mattern. Deze laatste, Christiaan Mattern, had een zoon Willem en een dochter Pauline. Naar deze kinderen zijn de Willemslaan en Paulinelaan genoemd, twee privé-laantjes die over het complex liepen. Het hoofdgebouw werd in 1908 afgebroken. De gemeente verwierf de grond voor het bouwen van woningen. Het schijnt dat er nogal ‘gedoe’ is geweest om de openbaar geworden straten genoemd te laten blijven naar de twee kinderen van Mattern, hetgeen een vurige wens was van de vader.

Buitenplaats en hofstede Wisseloord met links het daartoe behorende Rustlust. Links onderaan staat ‘van den heer D.C. de Groot Jamin te Amsterdam’. Rechtsonder de naam W.H. (Willem Hendrik) Hoogkamer (1790-1864), de maker van deze afbeelding. Datum moeilijk leesbaar, lijkt op 1819.

Het was vroeger de gewoonte dat wanneer iemand ging verhuizen, de naam van het huis werd meegenomen. De naam Wisseloord kon je dan ook op andere plaatsen tegenkomen.

Zie ook Plattegrond A.

« Terug naar Lexicon A-Z