ZEEMEEUW

De Zeemeeuw bij avond – foto 2020

DE ZEEMEEUW – eetgelegenheid met terras op het strand onder aan de dijk ter hoogte van Zeeweg 7. Het gebouw is eigendom van de Stichting Strandrecreatie Muiderberg. Sinds 2002 wordt het gehuurd door Zeemeeuw Exploitatie BV van Ron Bot, die een jaar later met de exploitatie van het populaire strandpaviljoen begon. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een volwaardig restaurant, dat zowel ’s winters als ’s zomers is geopend.

In februari 2004 klotste het water letterlijk tegen de plinten

Het oorspronkelijke, door de stichting in 1977 verworven gebouw, was een bouwval en werd na de aankoop meteen afgebroken. Met Rabobankleningen en persoonlijke garantiestellingen werd een nieuw pand gebouwd. Dit was in 2002 aan vervanging toe. Naar verluidt wilden Zeewegbewoners niet dat het nieuwe gebouw boven de dijk zou uitkomen. Daarom werd de fundering lager gelegd dan voorheen. Volgens de statistieken zouden overstromingen een zeldzaamheid zijn. De werkelijkheid was anders. In februari 2004 liep het strandpaviljoen als gevolg van een stormvloed onder water, waardoor veel apparatuur onbruikbaar was geworden. Het gebouw werd in zijn geheel in de takels genomen, de fundering werd verhoogd en vervolgens werd het gebouw weer teruggezet. Tot hoe hoog het water is gekomen, is binnen met een peilstreep aangegeven.

Tijdelijke verplaatsing om de fundering te kunnen ophogen.
Deze storm was enkele jaren na die van 2004

De naam ‘De Zeemeeuw’ was ook voor de oorlog al te zien aan de Muiderbergse kust. Dit paviljoen lag op een pier in het verlengde van de huidige Flevolaan.

De Zeemeeuw was voor de oorlog ook al een bekende naam aan het strand
Dit bord met verwijzing naar de twee ‘aan zee’ gelegen horecagelegenheden stond jarenlang aan het eind van de Badlaan.
Hoogwater 8 januari 2024; inwoners schoten te hulp met zandzakken leggen en dijkjes scheppen

« Terug naar Lexicon A-Z