KABOUTERHUIS

KABOUTERHUIS – voormalige openbare kleuterschool, begonnen in een ruimte in het Rechthuis. In 1949 stak de school de Gerard Doulaan over en vestigde zich in een houten gebouwtje op het voormalige terrein van de Gooische Stoomtram-Maatschappij aan de Googweg. In 1960 werd door de Stichting Algemene Kleuterschool onder voorzitterschap van W.T. Hellinga naast het houten gebouwtje een groter, stenen gebouw neergezet.

Kabouterhuis 1995

De officiële opening begin september van dat jaar geschiedde door burgemeester Coops door het hijsen van de schoolvlag. Ongeveer tegelijkertijd werd naast het Kabouterhuis begonnen met de bouw van noodlokalen voor de openbare lagere school, die uit ‘het schooltje’ op de Brink was gegroeid. Omstreeks die tijd nam deze school de naam ‘De Vinkenbaan’ aan.

In 1981 betrokken kleuterschool en lagere school een nieuw pand in Buitendijke(n). Als uitvloeisel van de Wet op het Basisonderwijs werden deze scholen in 1985 geïntegreerd in één basisschool met één naam: ‘De Vinkenbaan’ . In het door de kleuterschool verlaten stenen gebouwtje kwam eerst het Groene Kruis te zitten. In de jaren 1997/1998 was er ook nog twee middagen in de week een politiepost. Het politiebureau zat eerder aan het eind van de Gerard Doulaan en is nu helemaal uit het dorp verdwenen. In 1999 werd het voormalige ‘Kabouterhuis’ gekocht door Hans Spil ten behoeve van zijn fysiotherapiepraktijk.

Kabouterhuis in 1983 na het vertrek van de kleuterschool en de lagere school naar Buitendijke(n). Thans het Spil-gebouw.
« Terug naar Lexicon A-Z