MUIDERBERGSE ECHO

MUIDERBERGSE ECHO – Vrijwilligersprijs voor Muiderbergers, ingesteld door de Dorpsraad na het per 1 januari 2016 samengaan van de gemeente Muiden (Muiden en Muiderberg) met Naarden en Bussum. Aanleiding was het feit dat de nieuwe gemeente Gooise Meren, ondanks het gepropageerde vierkernenbeleid, voor inwoners van de kernen Muiden en Muiderberg één prijs hield: de Muider Roemer. De Dorpsraad introduceerde daarop de ‘Muiderbergse Echo’ als vrijwilligersprijs, speciaal voor Muiderbergers. Aan de Muiderbergse kunstenares Heleen van Lynden werd gevraagd een schilderij van het Echobos met de Echomuur te maken. Een ingelijste giclee van dit schilderij – een hoogwaardige print – doet telkenjare dienst als prijs, in combinatie met een oorkonde.

Het originele schilderij, gemaakt door Heleen van Lynden (midden) werd door Harry Mock overhandigd aan de burgemeester van Gooise Meren, Han ter Heegde.

Na enkele jaren werd de prijs in goed overleg aan Gooise Meren overgedragen, waarmee de ‘Muiderbergse Echo’ een officiële gemeenteprijs werd, naast de vrijwilligersprijzen voor de inwoners van Muiden, Naarden en Bussum. Met de gemeente is overeengekomen dat de uitreiking van de prijs in Muiderberg zal blijven plaatsvinden. Het origineel van het schilderij ‘Echomuur Muiderberg’ heeft de Dorpsraad aan de gemeente geschonken (zie de foto hiernaast).  

De prijs is sinds het instellen ervan toegekend aan:

2016 René Wolhoff
2017 Bep Oudshoorn en Dineke Tanis
2018 Magda de Boer
2019 Bep Vos
2020 Luuk Donders
2021 Jur Jonges
2022 Sandra Deuling
2023 John Haug

Sandra Deuling ontving tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de Dorpsraad in de Rijver uit handen van wijkwethouder Hugo Bellaart de Muiderbergse vrijwilligersprijs over het jaar 2022. Het was de eerste officiële daad van de in december 2022 aangetreden wethouder.
Gooi en Eemlander 6 januari 2024

« Terug naar Lexicon A-Z