ZAALSPORTVERENIGING MUIDERBERG

ZAALSPORTVERENIGING MUIDERBERG (ZSM) – de vereniging is op 15 december 1983 opgericht en min of meer voortgekomen uit de gymnastieklessen die al generaties lang werden gegeven door Sportclub Muiderberg (de voetbalclub). Vanaf de oprichting oefent ZSM haar activiteiten uit in de sportzaal van verenigingsgebouw De Rijver.

ZSM biedt de gelegenheid tot het beoefenen van diverse zaalsporten. De nadruk ligt van oudsher op gymnastiek. De hoogtijdagen lagen in de vorige eeuw, toen de vereniging op zeker moment 500 leden telde, verspreid over vijf afdelingen: gymnastiek (incl. turnen), volleybal, judo, basketbal en badminton.

De oudste afdeling is gymnastiek, nog altijd de kernactiviteit van de vereniging. Een centrale rol speelde hierbij trainster Francien de Haas, die jarenlang les gaf aan jeugdleden en volwassenen. Zij had ook de leiding bij de onderlinge wedstrijden, de regionale wedstrijden in de Rijver en andere plaatselijke evenementen. Zij is erelid van de vereniging, evenals Corrie van Eck, een spin in het web bij veel clubactiviteiten. Daarnaast was zij 25 jaar secretaris. Andere ereleden zijn onder meer Leo Stiens en Ad Lenskens, die ten tijde van de oprichting van de club respectievelijk voorzitter en secretaris waren.
De onderlinge wedstrijden gymnastiek/turnen voor de jeugd vinden nog steeds elk jaar plaats. De allerkleinsten krijgen een beweegdiploma, terwijl de oudere kinderen strijden om diploma’s en medailles.

Gedurende een aantal jaren was badminton erg populair. Ruim 80 leden trainden in de Rijver en speelden hun wedstrijden in de sporthal van Muiden. Ook judo en basketbal werden een tijdlang aangeboden. Deze drie afdelingen moesten in de loop der tijd door gebrek aan belangstelling worden opgeheven. De afdeling volleybal heeft de tand des tijds doorstaan, maar telt niet meer de vijftig leden van vroeger.

De vereniging kampte al jaren met een tekort aan bestuursleden. Dit leidde tot het besluit te fuseren met de Naardense zustervereniging ‘Keizer Otto’. Op 27 januari 2022 werd hiertoe door beide verenigingen een intentieverklaring getekend. Volgens voorzitter Vera van Etten verandert er voor de ongeveer 150 leden van de Muiderbergse zaalsportvereniging niet veel. Weliswaar verandert de naam in ‘Keizer Otto’, maar de kleding en de locatie (De Rijver) blijven hetzelfde. De fusie is officieel op 1 september 2022 ingegaan. Gymnastiek- & Turnvereniging Keizer Otto werd in 1900 opgericht.

Het ondertekenen van de intentieverklaring tussen de Muiderbergse zaalsportvereniging (ZSM) en zustervereniging Keizer Otto uit Naarden. Tussen de turnstertjes Mara Roest (links) en Liv Vestre zitten (v.l.n.r.) Frank de Wilde (secretaris van Keizer Otto), Vera van Etten (voorzitter ZSM) en Hetty Tjalkens (ledenadministratie ZSM). Geheel links de voorzitter van Keizer Otto, André Hollegie. Vóór de twee spandoeken staan Alexander Luijten (wethouder van Gooise Meren) en Angela Nagel-Endenburg (penningmeester ZSM).

« Terug naar Lexicon A-Z