KERSTBOOM OP DE BRINK

KERSTBOOM OP DE BRINK – De eerste keer dat er lichtjes brandden in de boom op de Brink was tijdens Kerst 1962. Het was in de tijd dat Piet de Raadt voorzitter was van de Vereniging tot Viering van Nationale Feesten. Zijn twee zoons hielpen bij het ophangen van een prikkabel met lampjes. Hoewel een ladder werd gebruikt, bleef het hoog in de boom klimmen een risicovol avontuur. De stroom werd afgetapt van de lagere school op de Brink. Op de bewuste Kerstavond werd onder hoogspanning gewerkt. De bedoeling was de kerkgangers na afloop van de dienst te verrassen. Die opzet slaagde volledig. Toen de kerk tegen middernacht uitging, konden de bezoekers een prachtig verlichte boom bewonderen.    

Enkele dagen later ontving Piet de Raadt een boze brief van burgemeester Coops. Van wie had hij de sleutel van het schooltje gekregen? Van wie had hij toestemming om in de Wilhelminaboom te klimmen. Wie gaat de stroom betalen? Het antwoord van ‘ome’ Piet de Raadt was kort en krachtig: hij had de sleutel officieel gekregen (van de chef gemeentewerken in Muiderberg), er was niet in de Wilhelminaboom geklommen maar in een andere boom, en wat de stroomkosten betreft: De Raadt had inmiddels een geschat elektriciteitsbedrag aan de gemeente overgemaakt. De burgemeester nam hier geen genoegen mee. De stroomkabel moest onmiddellijk worden verwijderd. Geen kabel, geen licht. Bij de firma C.D. De Haan uit de Dorpsstraat werd 150 meter kabel geleend en een bewoner op de Brink was bereid de stroom te leveren. Dankzij deze snelle actie brandde diezelfde avond toch de verlichting.   

De kerstboom op de Brink met de oude lampen; tegenwoordig zit er ledverlichting in de conifeer.

In 1981 werd Piet de Raadt als voorzitter opgevolgd door Chris Staal. Sinds het verrassingseffect geen rol meer speelde, konden de behulpzame jongeren enkele dagen voor Kerst beginnen met het ophangen van de prikkabel. Na Chris Staal werd de zorg voor de verlichting overgenomen door Ted van Vliet en daarna door Jan Bruurs. Vrijwilligers van de brandweerpost Muiderberg hielpen bij het in de boom hangen van de verlichting.  

De ‘Kerstboom’ met ledlampjes en een verlichte ster als piek.

In 2009 werden de activiteiten van de vereniging nationale feesten voortgezet door de Stichting Muiderbergse Feesten, zo ook de zorg voor de kerstboom. Bestuurslid Peter Wegman nam de voorbereidingen op zich; ook de te maken kosten werden voortaan door de Stichting betaald. Aangezien het niet langer verantwoord was in de boom te klimmen, werden de lichtjes opgehangen met behulp van een hoogwerker. Deze werd aanvankelijk beschikbaar gesteld door schoonmaakbedrijf Vittali. Sinds 2020 wordt gewerkt met ledverlichting, geleverd door de firma Speer Infra uit Naarden. Deze stelt ook de hoogwerker beschikbaar. Ledlampen zijn niet alleen goedkoper in het gebruik en onderhoudsvrij, een groot voordeel is ook dat het snoer in de boom kan blijven hangen. Dat is ook het geval met de ster met lichtslang, gemaakt door Jan de Haan en (klein-)kinderen

Werd in 1962 gewerkt met 75 meter prikkabel; nu wordt een ledsnoer van 110 meter gebruikt. De stroom komt tegenwoordig uit de muziektent. De conifeer (menigeen denkt dat het om een spar gaat) is uitgegroeid tot een boom van 30 meter hoog. Erin klimmen om het lichtsnoer op te hangen behoort tot het verleden.

Peter Wegman overleed geheel onverwacht op 10 februari 2024, op 64-jarige leeftijd. De uitvaart vond een week later onder zeer grote belanstelling plaats. Muiderberg heeft heel veel aan hem te danken.. Hij laat een grote leegte achter.
« Terug naar Lexicon A-Z