LEVENSBOOM

‘Levensboom’

LEVENSBOOM – bronzen herdenkingsmonument op de Brink. Het werd op 29 april 2004 onthuld door burgemeester Harry Smith, tezamen met de Muiderbergse schooljeugd. De ‘Levensboom’ is ontworpen door de Duitse kunstenaar Peter Roman Heid. Op de sokkel staan teksten, die door de Muiderbergse schooljeugd zijn aangereikt. Ze werden uit tal van inzendingen door een ‘deskundige’ jury gekozen:  ‘Zonder vrede is er geen toekomst’, ‘Wat is geweld zinloos’ en ‘Respecteer elkaar in vrijheid’.

Aan de totstandkoming van het monument ging vier jaar geharrewar in de gemeenteraad van Muiden vooraf. De raadsleden konden het niet eens worden over de wijze van financiering en de keuze van een geschikt beeld. In eerste instantie werd voorgesteld een obelisk te plaatsen, maar dit beeld bleek bij nader inzien een rechthoekig stuk steen, dat door de aanbieder als ‘model obelisk’ op de markt werd gebracht. Het leek in de verste verte niet op een obelisk: volgens de definitie een vierkante zuil, die van boven smaller is dan vanonder en aan de bovenzijde uitloopt in een piramidevormige spits.

Nu staat er dus een bronzen ‘boom’, getooid met bladeren, bloemen en vruchten. Op 4 mei worden er een krans namens de gemeente en bloemen door de inwoners gelegd.

Herdenking 4 mei 2012. Op de rug gezien organisator Peter Wegman en wethouder Henny Timmerman

« Terug naar Lexicon A-Z