FLORISBOOM

De karakteristieke Florisboom verdween in 1996.

FLORISBOOM – Bij de ingang van het Echobos, vlakbij de voormalige Boskapel en de Floriskei, stond een machtige kastanjeboom, sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw Florisboom genoemd. Daarvoor sprak men van de `Oude kastanje` of ‘Berger dorpsboom’.  In 1996 kwam deze witte paardenkastanje definitief aan zijn einde als gevolg van aantasting door de honingzwam. Hoe oud de boom is geworden staat niet precies vast; schattingen variëren van 150 tot 350 jaar. Pater Henk Duindam, oud-voorzitter van het Comité Oud Muiderberg, houdt het op 120 jaar.

Op initiatief van genoemd comité, dat overigens niet meer bestaat, werd op 27 maart 1996 op dezelfde plek een nieuwe Florisboom geplant. In aanwezigheid van meer dan 250 schoolkinderen gebeurde dit door niemand minder dan prins Floris, de vierde zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Het was het eerste openbare optreden van de prins. Als onderdeel van de plechtigheid werd onder de boom een koker geplaatst met ‘wensen voor de toekomst’, opgesteld door kinderen van de basisscholen de Vinkenbaan en de Oranje Nassauschool. Deze nieuwe boom heeft het niet lang volgehouden en is eveneens verdwenen. Als het goed is, bevindt de koker zich nog steeds in de grond. Zie ook het thema-artikel ‘Floris V, wereldberoemd in Muiderberg’.

Het eerste openbare optreden van prins Floris was in Muiderberg in 1996. Links van hem, op de rug gezien, burgemeester Harry Smith.

« Terug naar Lexicon A-Z